TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları, 01-05.07.2019 tarihlerinde gerçekleştirilen “Doğal Mirasımızdan Evrensel Değerlere” projesi ile 15 milyon yıllık doğa mirasımız olan Paşalar Fosil Yatağının ve Paşalar Fili’ nin ayrıca her ortağın yerelde belirlediği doğa mirasının öğrenciler tarafından araştırılıp öğrenilmesine ve bu süreçte yerel değerleri evrensele taşıyacak bilinç ve beceri kazanımına katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Projenin etwinning olarak yaygınlaştırma çalışmalarına Elazığ Bilim ve sanat Merkezi sınıf öğretmeni Esra GÜLMEZ destek 1 grubu (31) öğrencileri ile katılarak, yerel doğal miras olarak belirledikleri “Ejderha Taşı”nı araştırıp, evrensel değerlerle bütünleştirerek yıl boyu yapılan etkinliklerle projeyi tamamlamışlardır.
Destek 1 grubu öğrencileri, etkinliğe göre küçük grup ile etkileşimli, işbirlikçi bir şekilde ve gerektiğinde bağımsız çalışarak hedefe ulaşırken, grupla veya bağımsız gerçekleştirilen etkinliklerde, web 2 araçları, işaret dili ile şarkılar, quilling sanatı, fosil ve sabun yapma, logo tasarlama, hikaye yazma, şiir okuma, doğal miras, doğruluk, adalet, eşitlik, insan onuru vb. değerler ile uzaktan eğitim sürecinde serbest çalışmalar gerçekleştirmişlerdir. Çocuklar, şehir takım oyunları, “Orman” şarkısı, akrostiş şiir ve hikaye yazma etkinliklerinde proje ortakları ile ortak ürün çıkarırken; 3 boyutlu çalışmalar, herbaryum günlüğü, deprem nedeniyle Elazığ’a gönderilen mektup ve hediyelerin dağıtılması ile de işbirlikçi çalışmaların içinde yer almışlardır.
Projenin değerleri kapsayan içeriği ile 2023 eğitim vizyonunun hedeflerinden “Sadece beceri kazandırmak hayatı göğüslemeye yetmemektedir. Gerekli olan insana ait evrensel, yerel, maddi, manevi, mesleki, ahlaki ve millî tüm değerleri kapsayan ve kuşatan bir olgunlaşma, gelişme, ilerleme, değişim ve ahlak güzelliğidir.” ilkesi örtüşmektedir.
Leave A Comment